013/39 33 13 info@enstaco.be
Select Page

Rioolkeuring

Bij nieuwbouw of een ingrijpende renovatie moet je verplicht je privéwaterafvoer laten keuren. Daarmee worden de leidingen van waterafvoer bedoeld die lopen van jouw woning tot aan de openbare riolering aan de straat. Het gaat zowel over de afvoer van regenwater als van afvalwater, vandaar ook de term ‘priverioolkeuring’.

 

Wat gebeurt er tijdens een rioolkeuring?

    1. We kijken of afvalwater en regenwater correct gescheiden worden. Op steeds meer plaatsen wordt gewerkt met een systeem van gescheiden riolering. Zelfs als dit in jouw straat nog niet het geval, moet je privéwaterafvoer hier wel al op voorbereid zijn.
    2. We checken of alle leidingen correct aangesloten zijn op de openbare riolering. Of, in zeldzame gevallen, op de septische put of eigen waterzuiveringsinstallatie.

Herkeuring van je rioolaansluiting

Wanneer er grote wijzigingen aan de privéwaterafvoer zijn, bijvoorbeeld na het plaatsen van een regenwaterput, moet er een herkeuring gebeuren. Ook bij een heraansluiting op de openbare riolering is dit noodzakelijk.

Moet mijn privé waterafvoer gekeurd worden?

De precieze regels die je moet volgen zijn afhankelijk van je stad of gemeente én van het gebied waarin je woning zich bevindt. Bij Enstaco hebben we ervaring en kunnen we je hierbij assisteren.

Welke documenten heb ik nodig voor een keuring

Je kan best alle nodige documenten tijdig verzamelen, zo kan de keuring snel gebeuren. 

Bij een keuring heb je de volgende documenten nodig:

  • Een lijst van alle toestellen die aangesloten zijn op het systeem dat gekeurd moet worden, inclusief zo veel mogelijk informatie daarover zoals de factuur, technische fiche en foto’s
  • Het uitvoeringsplan van het systeem
  • De omgevingsvergunning (enkel bij een keuring voor eerste ingebruikname)

Onze keurders zijn erkend door Aquaflanders en Vlario en kunnen alle systemen geldig keuren. Nadien ontvang je van ons het keuringsattest.

Wanneer vraag ik een rioolkeuring aan?

Je kan ons best tijdig contacteren voor de keuring van je privé waterafvoer. Indien mogelijk nog voordat je de oprit of voortuin aanlegt. Moesten er dan toch problemen opduiken, dan kan dit eenvoudiger opgelost worden. Wacht wel zeker tot je installatie compleet is en je alle documenten verzameld hebt. In de tussentijd helpen we je graag verder met advies of een offerte op maat!