013/39 33 13 info@enstaco.be
Select Page

Inname openbaar domein en parkeerverbod

Als je wil gebruik maken van de stoep of straat bij je werken, dan dien je een aanvraag te doen tot inname van het openbaar domein. Wanneer je niet wil dat er auto’s voor je deur parkeren tijdens de werken, moet er ook een parkeerverbod aangevraagd worden. Enstaco kan je hierbij helpen.

 

Wanneer een inname openbaar domein en parkeerverbod aanvragen?

Je moet een inname openbaar domein aanvragen als je wil gebruik maken van de stoep of straat voor privé-doeleinden. Als je ook een gedeelte van de straat gebruikt waar geparkeerd mag worden, moet je ook een parkeerverbod aanvragen.

Enkele voorbeeldsituaties:

  • Je voert bouwwerken uit en wil daarom een container, hoogtewerker, kraan of stelling plaatsen
  • Je wil bouwmaterialen stockeren op het openbaar domein
  • Je gaat verhuizen of er worden grote items zoals meubels geleverd, en je wil een verhuislift en verhuiswagen op de straat laten parkeren

In al deze gevallen heb je een schriftelijke toelating nodig.

 

Hoe een parkeerverbod of inname openbaar domein aanvragen?

Hoe je dit moet aanvragen is verschillend per gemeente. Ook de termijn – hoe lang op voorhand moet je een inname openbaar domein aanvragen – kan verschillen naargelang de plaats van de werf. Bovendien is op sommige grote wegen een extra toelating van het Agentschap Wegen en Verkeer vereist.

Wie de parkeerverbodsborden en andere signalisatie plaatst, is ook afhankelijk van je locatie. In sommige steden en gemeenten ben je zelf verantwoordelijk, bij andere wordt dit voor jou gedaan. Wanneer je een betalende parkeerplaats inneemt, moet je er ook rekening mee houden dat er parkeerkosten aangerekend kunnen worden.

Bij Enstaco hebben we ervaring met het aanvragen van een parkeerverbod of inname openbaar domein in veel verschillende steden en gemeenten. We kennen de regels en brengen je graag van alles op de hoogte, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken. Contacteer ons gerust!