013/39 33 13 info@enstaco.be
Select Page

Opmaak van EPC-certificaat

Een Energie Prestatie Certificaat, kortweg EPC, is een document dat nodig is bij bij de verkoop of verhuur van een pand. Het informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van het gebouw.  

Wanneer heb je een EPC-certificaat nodig?

Een EPC-attest is reeds lange tijd verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen, appartementen en studio’s.

Sinds 2020 is het in de meeste gevallen ook verplicht voor kleine niet-residentiële eenheden, denk bijvoorbeeld aan kantoren, horeca, handelsruimtes, praktijkruimtes, enzovoort. Dit is voornamelijk het geval wanneer ze in een woning gelegen zijn, niet in een winkelcentrum.

Vanaf 2022 moeten appartementsgebouwen niet alleen voor elke wooneenheid een EPC hebben, maar ook voor de gemeenschappelijke delen zoals de hal.

Kortom, bij de verkoop of verhuur van bijna elk pand, heb je wel een EPC-certificaat nodig. Twijfel je of je een EPC-attest nodig hebt voor jouw pand? Contacteer ons dan gerust even voor advies! 

Wat is het EPC-certificaat?

Het EngergiePrestatieCertificaat (EPC) geeft de energiezuinigheid van een gebouw weer door middel van een label. De slechtste score is F (donkerrood), de beste score is A+ (donkergroen). Daarnaast bevat het de energiescore van je huis, appartement of pand en aanbevelingen om de energiezuinigheid nog te optimaliseren.

Het attest is 10 jaar geldig, maar vanaf 2022 worden enkel nog attesten aanvaard die opgemaakt werden na 2019. Controleer dus goed of je EPC-attest nog wel geldig is.

Wie kan een EPC-attest opmaken?

Het attest kan enkel gemaakt worden door een Energiedeskundige Type A. Bij Enstaco hebben we deze experten uiteraard in huis.

Heb je een EPC-certificaat nodig? Contacteer ons telefonisch of per mail voor een vrijblijvende offerte.